Novela o nájmu nebytových prostor pomůže trhu

06.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. prosince (ČTK) - Novela zákona o nájmu a podnájmu nebytových prostor, kterou v srpnu přes nesouhlas Senátu schválila Poslanecká sněmovna, upřesnila podle odborníků pravidla pro tuto oblast podnikání a díky větší smluvní volnosti podpoří rozvoj trhu nemovitostí. Podmínky nájmu nebytových prostor totiž nyní podle novely více záleží na dohodě nájemce a pronajímatele.

"Novela umožňuje smluvní volnost stran a to, aby se mohl pronajímatel s nájemcem dohodnout na smluvních vztazích tak, jak oni chtějí. To samozřejmě přispěje k rozvoji trhu s nemovitostmi," řekl Michal Hink z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Novela podle něj odstranila různé interpretace řady ustanovení původního zákona. "Je to například možnost uzavřít nájemní smlouvu ještě před právní mocí kolaudačního rozhodnutí. Jednoznačně to zjednoduší uzavírání nájemních smluv a hlavně odpadne diskuse o jejich platnosti. Nová právní úprava řadu podobných ustanovení postavila na jednoznačný právní základ, zatímco v minulosti to byly pouze interpretace," podotkl Hink.

Lidé si podle novely mohou ve smlouvě například zúžit, nebo rozšířit důvody výpovědi. Na dohodě závisí také rozsah oprav, které bude v objektu zajišťovat nájemce. Podle dřívější úpravy musel hradit náklady spojené s obvyklou údržbou. Podle ministerstva pro místní rozvoj to ale vyvolávalo potíže při určení, v jakém rozsahu se má nájemce na údržbě podílet.

Nově by nájemce měl informovat o změně předmětu podnikání pronajímatele, který musí se změnou předem souhlasit. Strany se však mohou dohodnout i jinak. U bytů, které mají souhlas pro užívání k nebytovým účelům, by měl tento souhlas nyní zaniknout při skončení nájmu.

Novelu v létě vrátil poslancům Senát, který chtěl na návrh zákonodárců ODS zákon o nájmu nebytových prostor úplně zrušit. Senátor ODS Jaroslav Kubera uvedl, že zákon není nezbytný a mohou jej nahradit pravidla uzavírání smluv o nájmu z občanského zákoníku. Sněmovna ale v srpnu schválila původní novelu tohoto zákona.

Podle Hinka na úplné zrušení tohoto zákona ještě není vhodná doba. "Z dlouhodobého hlediska jsme pro to, aby tento zákon neexistoval a úprava byla vsazena do občanského zákoníku, protože není dobré, když je vedle sebe obecný a speciální zákon, což vyvolává problémy s interpretacemi. Současný občanský zákoník ale zatím neupravuje tyto vztahy tak, abychom se obešli bez speciálního zákona," upozornil Hink.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK