Akcie na pražské burze poprvé v prosinci klesly

06.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. prosince (ČTK) - Akcie obchodované pražskou burzou poprvé nepotvrdily prosincový růstový směr. Po oslabení většiny společností, zejména Unipetrolu a Komerční banky, se trh podle indexu PX 50 svezl níže o 0,49 procenta na 1416,4 bodu a dle PX-D o 0,4 procenta na 3573,2 bodu, uvedla burza.

Praha šla podle obchodníků ve stopách negativního vývoje v regionu. "Mezi záporné impulzy se zařadilo především snížené hodnocení Maďarska agenturou Fitch. Nedařilo se ani cenným papírům v Polsku, kde byly největšími poklesy postiženy hlavně bankovní tituly," vysvětloval makléř BH Securities Tomáš Matuška.

Petrochemický Unipetrol sestoupil o 1,78 procenta na 225,9 koruny, akcie Komerční banky ztratily 1,7 procenta na 3411 korun a farmaceutická Zentiva odepsala 0,92 procenta na konečných 1078 korun.

Proti pohybu trhu šly nejvýrazněji akcie americké mediální firmy CME, které zpevnily o 3,19 procenta na 1425 korun. Slovenská Rada pro rozhlasové a televizní vysílání schválila navýšení vlastnického podílu mediální skupiny CME v televizi Markíza.

Burza zprostředkovala obchody s akciemi za celkových 2,7 miliardy korun, což bylo o půl miliardy více než v pondělí, ale v porovnání s letošními obvyklými hodnotami se jednalo nadále o slabý výsledek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK