Odborníci: Růst DPH by zdražil zejména výstavbu levných bytů

06.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. prosince (ČTK) - Zvýšení daně z přidané hodnoty na bytovou výstavbu by se promítlo zejména do cen levných bytů. Pořízení bydlení by se růstem daně ze současných pěti na 19 procent od roku 2008 mohlo zdražit o stovky tisíc korun. Zároveň by se po roce 2008 na dva až tři roky výstavba bytů zabrzdila. Vyplývá to z odpovědí stavitelů bytů a ekonomů oslovených ČTK, kteří reagovali na dnešní jednání ministrů financí EU. Ti se nedohodli na prodloužení výjimek na nižší sazbu DPH do roku 2015. Jednání ale budou pokračovat příští týden na úrovni hlav států.

"Je to špatná zpráva pro zájemce o koupi bytu a rodinného domu, protože se teď musí rozhodovat pod časovým tlakem očekávaného skokového zvýšení DPH," řekl ČTK vedoucí vnějších vztahů největší stavební firmy trhu Skanska CZ Ondřej Šuch.

Dopad změny DPH na trh bydlení by byl velmi citelný, domnívá se generální ředitel společnosti Central Group Dušan Kunovský. V roce 2007 by se poptávka po bydlení znatelně zvýšila, naopak v letech 2008 a 2009 by nastal výrazný propad. Nejvíce by se nárůst cen podle něj projevil u levnějších bytů, luxusnějších bytů by se tolik nedotkl. "Zdražily by se zejména dostupné byty v okrajových částech Prahy, které se nyní prodávají za 30.000 až 40.000 Kč za metr čtvereční. Marže developerů jsou u těchto bytů již teď na hranici udržitelnosti," řekl Kunovský. Zvýšení DPH by se podle něj u bytů této cenové kategorie plně odrazilo v růstu cen.

"Zvýšení DPH by zcela určitě znamenalo zabrzdění bytové výstavby od roku 2008 na dva až tři roky," řekl generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. Dodal, že naopak v příštím roce by očekávaný růst daně vyvolal vlnu většího stavění.

Ekonom Volksbank Vladimír Pikora považuje růst DPH za nekoncepční krok. Stát se totiž na jednu stranu snaží pomáhat mladým domácnostem při pořízení vlastního bydlení například pomocí zvýhodněného úvěru až 300.000 Kč. Na druhou stranu ale chce vybírat vyšší daně. "Pořízení nového bytu by se mohlo prodražit řádově o stovky tisíc, a to jsou peníze, za které by si mladé domácnosti mohly byty vybavit," uvedl ekonom. Například byt, který dnes včetně DPH stojí dva miliony Kč, by při plném promítnutí zvýšené daně stál zhruba o 267.000 Kč více.

"Nižší sazbou DPH je suplována náprava pokřivení trhu nájemního bydlení," poznamenal hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Dodal, že inkaso DPH z bytové výstavby je v rámci celkových daňových příjmů velmi malou položkou.

Dohodu o prodloužení výjimek na nižší sazbu DPH do roku 2015 dnes opět zablokovalo Německo. Jednání ale budou pokračovat ještě příští týden na úrovni hlav států.

Dohoda o DPH na nadcházejícím summitu, který se jinak bude zabývat především rozpočtem EU na léta 2007 až 2013, je podle ministra financí Bohuslava Sobotky stále možná. V opačném případě se bude tématem DPH zabývat první lednová schůzka ministrů financí, tedy již pod rakouským předsednictvím. Zástupci Rakušanů již dnes uvedli, že chtějí pokračovat ve snaze dosáhnout dohody.

Loni se v České republice postavilo zhruba 32.000 nových bytů, za tři čtvrtletí letošního roku to bylo již téměř 30.000 bytů. Vedle očekávaného zvýšení DPH patří mezi hlavní důvody boomu výstavby bytů silné populační ročníky 70. let, které si nyní shánějí vlastní bydlení, rekordně nízké úrokové sazby i postupné zvykání si na život na dluh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK