Americké akcie dopoledne rostly díky ropě a údajům o ekonomice

06.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 6. prosince (ČTK) - Akcie předních amerických korporací dopoledne rostly díky údajům o ekonomice a klesajícím cenám ropy. Na trhu polevily obavy z růstu inflace a investoři se vrhli na akcie technologických a maloobchodních firem.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času vzrostl o půl procenta na 10.891,5 bodu a index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 0,6 procenta na 2271 bodů. Nahoru šly například počítačová Apple Computer a maloobchodní řetězec Sears Holdings, napsala agentura Reuters.

Produktivita práce se v USA ve třetím čtvrtletí zvýšila o 4,7 procenta. Americké ministerstvo práce tak opravilo tempo růstu produktivity směrem vzhůru z předběžných 4,1 procenta. Revize růstu za třetí čtvrtletí byla výraznější, než očekávali analytici.

Tovární zakázky v USA v říjnu stouply podle očekávání o 2,2 procenta. Prudký nárůst poptávky po letadlech převážil nad slabým zájmem o automobily, počítače, kovy a elektrická zařízení. Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby se podle revidovaných údajů ministerstva obchodu zvýšily o 3,7 procenta.

Ceny ropy dnes po čtyřech dnech růstu klesly díky předpovědím mírnějšího počasí na druhou polovinu měsíce. Americká ropa se nadále drží těsně pod 60 dolary za barel a ve výraznějším poklesu jí brání jen stále chladné počasí na severovýchodě USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK