Výrobci čipů chtějí dostat cenu mobilů pod 500 Kč napřesrok

06.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


AMSTERODAM 6. prosince (ČTK) - Výrobci čipů chtějí dostat ceny mobilních telefonů na 20 dolarů, tedy pod 500 korun, již na začátku roku 2007. Uvedly to čipové firmy.

Mobilní telefony by mohly stát i deset dolarů, tedy pod 250 korun. Velcí prodejci takové telefony ale zřejmě nebudou chtít prodávat kvůli levným komponentům a nižší kvalita by jim mohla poškodit image, řekl manažer Horst Pratsch z německé čipové firmy Infineon. "Nízká kvalita není řešením, ale méně funkcí ano," dodal v telefonickém rozhovoru z bruselské konference o levných mobilech.

Levné telefony se postaraly o růst trhu s mobily v letošním roce. Prodejci jako americká Motorola prodávali modely levnější než 50 dolarů na rozvíjejících se trzích spotřebitelům, kteří si dříve nemohli mobil dovolit.

Infineon a rivalové jako nizozemský Philips chtějí dostat základní funkce mobilního telefonu do jednoho čipu, který bude stát do pěti dolarů. Pratsch dodal, že to by výrobcům mobilů umožnilo snížit počet komponentů v telefonu pod nynějších 150. Philips předpokládá, že bude schopen snížit výrobní cenu mobilů pod 15 dolarů v roce 2008.

Analytici odhadují, že se letos prodá ve světě 810 milionů mobilů, loni to bylo 680 milionů přístrojů. Nyní mají mobil ve světě téměř dvě miliardy lidí. Levnější telefony otevřou nové trhy. V oblastech bez pokrytí mobilním signálem žije zhruba 3,5 miliardy lidí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK