Česká redakce BBC si již vybrala investora

06.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. prosince (ČTK) - Česká redakce BBC si již vybrala investora, který jí pomůže zachovat české vysílání. Uvedla to Česká televize s tím, že jméno investora redakce zatím tají. Vysílání BBC v češtině mělo koncem března skončit, aby stanice měla více prostředků na vysílání v arabštině.

Zájem o vstup do české redakce BBC projevilo pět investorů, z nichž tři postoupili do užšího kola. Vybrána nakonec byla zatím utajovaná česká společnost. Podmínky pro vstup investora redakce zatím nesdělila. Šéfredaktor české redakce BBC Vít Kolář pouze uvedl, že do konce týdne musí redakce předložit podnikatelský plán.

Podle Koláře zůstane většinovým vlastníkem BBC. K financování činnosti bude česká redakce využívat reklamy a sponzoring. Obsahová stránka vysílání se nezmění, uvedl Kolář.

Správní rada BBC by měla vstup investora schválit nebo zamítnout do 16. prosince, uvedl Kolář. Pokud se nevyskytnou nepředvídané překážky, měla by smlouva s investorem být uzavřena do poloviny února příštího roku.

Každou změnu majitele musí schválit také Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Její předseda Petr Pospíchal však České televizi řekl, že zřejmě nebude nutné licenci měnit.

Vysílání BBC v češtině začalo v roce 1939. V poslední době připravovala česká redakce BBC zhruba pět hodin pořadů, dalších 19 hodin byl program britských kolegů. Poté, co BBC oznámila zrušení české redakce, projevila zájem o zachování kmitočtů v ČR pro vysílání pouze v angličtině.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK