Aktuálně.cz: ČKA dá zaměstnancům pojistky za 46 milionů korun

07.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. prosince (ČTK) - Státem spravovaná Česká konsolidační agentura připravila pro své zaměstnance kapitálové životní pojistky, do kterých hodlá vložit 46 milionů korun. Agentura přitom za dva roky skončí a přestane existovat. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Představenstvo agentury označuje své rozhodnutí z letošního léta jako motivační program, kterým chce udržet ve firmě klíčové zaměstnance. "Jde o jeden ze stabilizačních nástrojů, které ČKA připravila pro vybrané zaměstnance, aby je motivovala k setrvání v pracovním poměru až do ukončení činnosti ČKA, t.j. do 31. prosince 2007," cituje server ředitelku marketingu a komunikace agentury Janu Szukalskou.

Zatím není zřejmé, kolika lidí se budou pojistky týkat. ČKA na internetu uvádí, že půjde o 90 lidí, Szukalská později zpřesnila údaj na 70 lidí. ČKA tvrdí, že se pojistky nebudou týkat představenstva ani dozorčí rady. Dozorčí rada o motivačním programu neví. "Nevím o tom nic, takže vám to nemůžu nijak komentovat," reagoval předseda dozorčí rady Vlastimil Tlustý (ODS).

Také ministr financí Bohuslav Sobotka, který v minulosti podobné výhody, například v Českém Telecomu kritizoval, prý informován není. "K existenci těchto výhod má (Sobotka) obecně negativní stanovisko. K tomuto konkrétnímu případu si vyžádá informace od agentury," uvedl mluvčí ministerstva Marek Zeman.

Ekonom Ondřej Schneider z Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy soudí, že ČKA životní pojistky k motivaci svých zaměstnanců nepotřebuje. "Stačí, když je zaplatí. A platy v konsolidační agentuře jsou vyšší, než jinde na trhu. Model životního pojištění se používá hlavně proto, že to je daňově výhodné," uvedl Schneider.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK