Americké akcie obnovily růst, pomohla především firma Apple

07.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 7. prosince (ČTK) - Ceny akcií na amerických trzích v úterý obnovily růst, o který se zasloužil především výrobce počítačů a digitálních přehrávačů Apple Computer. Ten těžil ze zvýšení nákupního doporučení, které mu přiznaly makléřské firmy z Wall Streetu. Na devizovém trhu se kurzy hlavních světových měn příliš nepohnuly.

Dow Jonesův index průmyslových akcií si připsal 21,85 bodu a den uzavřel se ziskem 0,20 procenta na 10.856,86 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 3,12 bodu a obchodování zakončil vyšší o 0,14 procenta na 2260,76 bodu. Index S&P 500 vzrostl o 0,13 procenta na 1263,70 bodu.

Akcie Apple zpevnily o 3,1 procenta na 74,05 USD, předtím ale vystoupily na rekordní hodnotu 74,83 USD. Investiční banka UBS v úterý zvýšila nákupní doporučení k tomuto titulu na 86 z dosavadních 74 dolarů. Vyššího nákupního doporučení se dočkala i konkurenční společnost IBM.

"Komentář UBS k firmě Apple pomohl akciím technologických i spotřebitelských firem," řekl k situaci na trhu šéf obchodování v investiční společnosti Piper Jaffray Jim Fehrenbach. Podle něj se v růstu akcií výrobců elektroniky odráží obliba přehrávačů iPod, herních konzol Xbox nebo televizorů s plochou obrazovkou.

Akciím pomohla i statistika, která ukázala růst produktivity práce. Díky tomu se zmírnily obavy z inflace a začaly se snižovat výnosy dluhopisů. Ty do značné míry ovlivňují i dlouhodobé úroky. Vyšší sazby mohou mít nepříznivý vliv na akcie některých podniků, podotýká agentura Reuters.

Na devizovém trhu se kurzy hlavních světových měn příliš nepohnuly z místa. V oblibě zůstává dolar, absence většího počtu důležitějších ekonomických informací ale způsobila, že obchodníci nechtěli otevírat mnoho nových pozic. Nadále také platí, že kvůli nízkému úročení není příliš velký zájem o japonský jen.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1790 USD a zůstal na stejné úrovni jako v pondělí. K japonskému jenu dolar také zůstal beze změn na 120,77 JPY, zatímco euro vůči jenu nepatrně kleslo na 142,39 z předchozího kurzu 142,45 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK