Členové NYSE schválili spojení s Archipelago

07.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 7. prosince (ČTK) - Členové akciové burzy v New Yorku (NYSE) velkou většinou schválili dohodu o koupi elektronické obchodní platformy Archipelago Holdings. Díky ní se burza stane veřejně obchodovanou společností, jejímž cílem je vytvářet zisk, a získá nové vyspělé obchodní kapacity. Informoval o tom v noci na dnešek generální ředitel NYSE John Thain.

Transakci v hodnotě devíti miliard dolarů schválilo 95 procent členů NYSE. Burza má 1366 členů, kterým patří po jednom křesle. Akcionáři firmy Archipelago schválili dohodu na svém úterním zasedání v Chicagu.

Akvizice by měla být dokončena v lednu. Spojením vznikne nová veřejně obchodovaná společnost NYSE Group. Burza a Archipelago budou jejími divizemi. Obchodování s akciemi na burze začne den po dokončení dohody. Transformace na firmu, jejímž cílem je zisk, poskytne NYSE Group majetek, který bude moci použít na expanzi a další akvizice.

Burza svým krokem ještě více zesílí konkurenční boj, který vede se společností Nasdaq Stock Market. Ten provozuje trh, který se zaměřuje převážně na rychle rostoucí podniky a firmy z odvětví vyspělých technologií, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK