Dozor nad finančním trhem bude asi provádět jen centrální banka

07.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. prosince (ČTK) - Dozor nad českým finančním trhem bude zřejmě od dubna příštího roku provádět jen Česká národní banka. Rozhodla o tom dnes sněmovna, když schválila příslušnou předlohu. Změnu ještě musí projednat Senát a podepsat prezident republiky. Vláda si od předlohy slibuje, že tímto opatřením zvýší efektivitu dozoru, a navíc každý rok ušetří asi 140 milionů korun. V současnosti na finanční trhy dohlíží čtyři různé instituce.

Kabinet původně počítal s tím, že by se ČNB o dozor dělila s Komisí pro finanční trhy. Svůj postoj ale přehodnotil. Ekonomové upozorňují, že původní varianta dvou dozorových institucí by znamenala budování dvou informačních systémů, zbytečné překrývání kompetencí a také existenci oblastí, kam státní dozor nedosáhne.

"Ve srovnání s původně zamýšlenou variantou nastane úplné sjednocení dozoru s přibližně čtyřletým předstihem, a díky tomu se dříve projeví očekávané pozitivní efekty integrace. Jednorázové provedení integrace dále ušetří značné náklady spojené s technickým a organizačním zajištěním integračního procesu," uvedl již před časem ministr financí Bohuslav Sobotka.

Dodal, že navrženou změnu ve sjednocení dozoru nad finančním trhem posoudila také Evropská centrální banka. "Výslovně konstatovala, že sloučení dozoru do jediné instituce je v relativně malé ekonomice ideální," řekl. Za přínos považuje sjednocení dozoru i viceguvernér České národní banky Miroslav Singer. "Cokoli jiného by znamenalo hýbat s regulací bankovního trhu, který tvoří převážnou většinu regulovaného trhu," uvedl.

Bezprostředním dopadem nového zákona bude podle něj větší počet sekcí v centrální bance. V dlouhodobějším horizontu chce ČNB sjednotit oznamovací povinnosti, aby jednotlivé firmy byly zaměstnávány co nejméně a pokud možno jenom jednou.

Na finanční trh v Česku nyní dohlíží Česká národní banka, ministerstvo financí, Úřad pro dozor nad družstevními záložnami a Komise pro cenné papíry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK