Akcie Telecomu kvůli možné dividendě dopoledne silně posílily

07.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. prosince (ČTK) - Akcie Českého Telecomu se staly hlavním hitem dopoledního obchodování na pražské burze. Možnost výplaty dividendy přilákala silné nákupní objednávky, což vedlo k růstu až takřka o pět procent na kurz zhruba 525 korun. Objem obchodů s Telecomem převyšoval obchody se všemi ostatními tituly, vyplývalo z údajů finančních serverů.

Poptávka byla i pod dalších emisích, díky čemuž hlavní index PX 50 vyrostl v 11:30 o 1,52 procenta na 1438,9 bodu a užší index PX-D si polepšil o 1,33 procenta na 3621,2 bodu, oznámila burza.

Finanční ředitel Telecomu Juraj Šedivý v rozhovoru pro Reuters uvedl, že Telecom má prostor k navýšení dluhu až zhruba o 58 miliard korun. Finance by mohly být použity pro akvizice nebo výplatu dividendy. Akviziční cíle ale Telecom momentálně nevidí.

"Vzhledem k tomu, že většinu telekomunikačních operátorů v regionu již koupily Deutsche Telekom nebo Telekom Austria, považujeme rozdělení většiny hotovosti mezi akcionáře za vysoce pravděpodobné," uvedl Petr Bártek ze společnosti Cyrrus. "Dividenda může dosáhnout 40 až 60 Kč na akcii," odhadoval Tomáš Gatěk z firmy Patria Finance.

Cenné papíry CME zpevnily o dalších 2,4 procenta na 1459 korun, cena Komerční banky stoupla o 1,4 procenta na 3458 korun a akcie ČEZ vyrostly o 0,7 procenta na 698,5 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK