Sobotka: Senát odmítne zákoník práce v levicové podobě

07.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. prosince (ČTK) - Senát podle svého předsedy Přemysla Sobotky odmítne zákoník práce v podobě, kterou prosazují ČSSD a KSČM. Navržená novela je v rozporu s trendy v Evropské unii a pokud by byla přijata, stala by se brzdou české ekonomiky, shodl se Sobotka se zástupci podnikatelských svazů na dnešním setkání. ČTK o tom informoval tiskový tajemník Kanceláře Senátu Petr Kostka.

"Tady v Senátu uděláme vše, abychom přijetí zákoníku práce v současné podobě zvrátili," řekl po jednání Sobotka. Návrh zákoníku podle něj neuvolňuje pracovní trh, ani nenarovnává vztahy mezi zaměstnancem a podnikatelem.

I když změny zákoníku práce ještě projednává Poslanecká sněmovna, kde má levice většinu, přišli zástupci podnikatelských svazů už nyní do horní komory vysvětlit své výhrady. "Je to norma, která rozvoji našeho hospodářství rozhodně nepomůže, naopak mu bude bránit," uvedl předseda představenstva Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda.

Spolu s ním přišli do Senátu i představitelé Svazu průmyslu a dopravy, Svazu podnikatelů ve stavebnictví a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.

Sociální demokraté a komunisté v říjnu při sněmovním prvním čtení společně prosadili další projednávání vládní verze zákoníku práce. Zákoník vyvolává spory v koalici. Lidovci, ale i další kritici vládní předlohy tvrdí, že obsahuje protiústavní pasáže.

Míní, že nový zákoník dává odborům příliš velké pravomoci, není dost liberální, a ve svém důsledku tak zaměstnance a nezaměstnané poškodí. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) ale tvrdí, že návrh liberalizaci přináší, otvírá pracovní trh a rozšiřuje hranice smluvní volnosti. Koncem listopadu na podporu vládního návrhu zákoníku práce v Praze demonstrovalo zhruba 30.000 odborářů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK