Američané postaví v Kopřivnici závod za 1,5 miliardy korun

07.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 7. prosince (ČTK) - Společnost MGG Czech, která je dceřinou firmou americké Hayes Lemmerz, postaví v Kopřivnici na Novojičínsku závod na výrobu hliníkových výrobků pro automobilový průmysl za 62 milionů dolarů (asi 1,5 miliardy korun). Stavba závodu začne nejdříve ve druhém pololetí 2007. V Průmyslovém parku Kopřivnice díky této investici vznikne do roku 2013 nejméně 200 pracovních míst, řekl mluvčí kopřivnické radnice Miroslav Přívětivý.

Dodal, že prvních 30 zaměstnanců by ve firmě mělo pracovat do konce července 2009. Kvůli investici Američané kupují v kopřivnické zóně pozemek o rozloze asi 60.000 metrů čtverečních. Prodej pozemku za devět milionů korun schválili zastupitelé Kopřivnice minulý čtvrtek, smlouva bude podepsána 8. prosince.

MGG je firma, která se zabývá vývojem, výrobou, marketingem a prodejem výrobků pro automobilový průmysl a výrobou výměníků tepla. Díky závazku zaměstnat do roku 2013 alespoň 200 lidí dostala veřejnou podporu 1,8 milionu korun, dodal Přívětivý.

Součástí americké skupiny Hayes Lemmerz jsou ostravské firmy Hayes Lemmerz Autokola a Hayes Lemmerz Alukola, které se zabývají výrobou ocelových a hliníkových disků kol.

Kopřivnická průmyslová zóna Vlčovice má rozlohu 80 hektarů a podle Přívětivého je téměř obsazená. MGG Czech se tam usadí vedle americké firmy Dura Automotive Systems, nizozemského Cirexu, německých firem Brose a Erich Jaeger a dánského výrobce elektroniky Bang & Olufsen, který tam nyní dostavuje svůj závod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK