Senát navrhuje umožnit souběh výroby bioetanolu a jiných lihů

07.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. prosince (ČTK) - Lihovary mají mít podle Senátu možnost souběžně vyrábět bioetanol s jinými typy lihu. S tímto doporučením senátoři vrátili Poslanecké sněmovně vládní novelu zákona, která má určit pravidla pro výrobu biolihu a jeho přimíchávání do pohonných hmot. Přimíchávání biolihu do benzinu a nafty má snížit závislost Česka na dovozu ropy, přispět ke zlepšení ovzduší, a také přinést odbyt produkce obilovin.

Změna podle senátorů umožní vyrábět bioetanol všem lihovarům bez toho, že by se museli specializovat jen na něj. Tvůrci novely byli proti souběhu výroby různých typů lihu kvůli možnosti daňových úniků. Z podílu biolihu v palivech bude totiž stát vracet spotřební daň. Takto vrácená daň by podle odhadů představovala při pěti procentech biopaliva v benzinu zhruba 2,25 miliardy korun. Ročně se mají v tuzemsku produkovat zhruba dva miliony hektolitrů této látky.

Ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD) dnes navrhovanou změnu původně podpořil. Svůj souhlas ale před hlasování odvolal kvůli tomu, že senátoři navrhli z novely vypustit také navazující úpravu zákona o spotřebních daních.

Nahrazení části fosilních paliv biopalivy vyžadují směrnice EU s tím, že v roce 2010 má být podíl paliv z obnovitelných zdrojů 5,75 procenta. Novela přijatá sněmovnou by měla nabýt účinnosti 1. ledna 2007.

Senátoři také z novely navrhli odstranit hrozbu pokuty pro občany, kteří by prodali ovocný destilát vyrobený pěstitelským pálením. Podle návrhu by jim za to hrozila sankce až do výše třicetinásobku rozdílu základní a snížené spotřební daně z lihu. Podle senátora KDU-ČSL Jiřího Stodůlky ze Slovácka by se toto ustanovení nedodržovalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK