Kraj: Výrobce televizorů Changhong postaví továrnu v Nymburku

07.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. prosince (ČTK) - Čínský výrobce televizorů Changhong vybuduje příští rok továrnu za 30 milionů dolarů (750 milionů korun) skutečně v severní průmyslové zóně v Nymburku. Podrobnosti o investici budou zveřejněny ve čtvrtek v Praze, kdy zástupci firmy podepíší dohodu o poskytnutí pozemků, řekl mluvčí kraje Martin Kupka. V továrně by mělo vzniknout asi 300 pracovních míst.

Město na definitivní rozhodnutí investora čeká již několik měsíců. Firmě chce město prodat desetihektarovou plochu, metr čtvereční za 180 korun, tedy celkem za 18 milionů korun. Radnice už dříve pozemky vykoupila a nyní se zavázala, že vybuduje technickou infrastrukturu - komunikace a sítě v hodnotě 30 až 40 milionů korun. Pokud nenastane nečekané zdržení, chce to stihnout do 31. května 2006.

Firma Changhong sídlí v provincii S'-čchuan, zaměstnává v Číně 35.000 lidí a prodává zboží do 90 zemí světa. Ročně vyrobí 10 milionů televizorů, krom toho je výrobcem LCD monitorů, DVD přehrávačů, přehrávačů MP3 a klimatizačních jednotek. Firma už investovala v Indonésii a Rusku a nyní chce proniknout do Evropy.

Společnost Changhong bude dalším významným investorem z oboru výroby televizní techniky, který se rozhodl pro ČR. Před čtyřmi lety zprovoznila nizozemsko-korejská společnost LG.Philips Dipslays v Hranicích na Přerovsku novou továrnu na výrobu televizních obrazovek za 200 milionů eur (zhruba šest miliard korun). Japonská společnost Panasonic od roku 1996 investovala v Plzni přes 3,5 miliardy korun do továrny na výrobu televizorů a dánský výrobce elektroniky Bang&Olufsen hodlá v Kopřivnici na Novojičínsku postavit novou továrnu na výrobu televizorů a další elektroniky, do které vloží půl miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK