Vláda schválila novou exportní strategii ČR na roky 2006 až 2010

07.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. prosince (ČTK) - Vláda schválila novou exportní strategii České republiky na roky 2006 až 2010. Sdělil to náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa. Strategie počítá mimo jiné s podporou vývozu služeb, kde Česko výrazně zaostává za západoevropskými zeměmi, a s podporou investic českých firem v zahraničí.

Jedním z hlavních prvků strategie má být podpora vzniku nových konkurenceschopných aliancí. Nová strategie počítá také s podporou vývozu na nové perspektivní trhy, jako jsou například arabské země, Čína, Vietnam, Bulharsko, Rusko, Ukrajina či Turecko. Zhruba 86 procent českého exportu nyní míří do států EU.

Strategie zahrnuje využití strukturálních fondů, takzvaných měkkých úvěrů a prostředků EU pro rozvojovou spolupráci. Rozšířeny mají být i služby Exportní garanční a pojišťovací společnosti, agentury CzechTrade a České exportní banky, která by se například měla podílet na financování investic do společných podniků v zahraničí i dlouhodobých výrobních programů.

Náklady na novou exportní strategii budou v letech 2006 až 2010 zhruba o pětinu vyšší než nyní, kdy na podporu exportu směřuje od státu ročně zhruba 890 milionů korun. Podle nové podpory exportu by se českým podnikům totiž mělo v zahraničí věnovat místo nynějších 135 zhruba 400 lidí placených státem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK