Paroubek jednal s Hyundaiem, sdělil velký zájem ČR o investici

08.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. prosince (ČTK) - S viceprezidentem jihokorejské automobilky Hyundai ve středu jednal premiér Jiří Paroubek. Na setkání potvrdil velký zájem ČR o získání investice a také vyjádřil ochotu maximálně pomoci v otázce vhodného území v Nošovicích, kde zatím jednání nevypadají dobře. Na dotaz ČTK to na noční tiskové konferenci vlády řekl Paroubek.

"Je naším zájmem ta jednání dovést do zdárného konce," zdůraznil premiér. Paroubek na jednání řekl, že je připraven v půlce příštího měsíce navštívit Jižní Koreu.

Viceprezident Hyundai bude v ČR do konce týdne a bude v kontaktu s ministrem průmyslu a obchodu Milanem Urbanem. Na schůzce podle Paroubka padly i informace o možných jiných lokalitách pro automobilku.

Meziresortní komise pod vedením ministerstva průmyslu a obchodu dnes bude rozhodovat o uvolnění prostředků na proplacení smluv v první etapě výkupu pozemků. Pokud se pozemky Moravskoslezskému kraji nepodaří vykoupit, znamenalo by to s největší pravděpodobností vyřazení Nošovic z výběru lokalit, kde by továrna Hyundai mohla stát. Vedle Nošovic jsou ve hře zóny v Mošnově na Novojičínsku a v Holešově ve Zlínském kraji. Korejci však dali najevo, že stojí právě o Nošovice. Hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský v Nošovicích ve středu přemlouval vlastníky půdy, aby prodali své pozemky.

Hyundai chce v Evropě postavit továrnu za 35 až 40 miliard korun. Sedmá největší automobilka na světě by stavbou továrny s roční výrobou 300.000 vozidel měla vytvořit na 3000 nových přímých pracovních míst, dalších 9000 by mělo vzniknout u subdodavatelů.

Ministr Urban tento týden uvedl, že Hyundai může počítat se zhruba podobnými investičními pobídkami, jež dostala Toyota-Peugeot-Citroën Automobile při výstavbě svého závodu u Kolína. Pobídky by se měly pohybovat zhruba v úrovni 15 procent celkové investované částky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK