Japonské akcie klesly o dvě procenta, jen oživil

08.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 8. prosince (ČTK) - Japonské akcie ve čtvrtek prudce klesly a jejich hlavní index ztratil téměř dvě procenta při nejhlubším poklesu za dva měsíce. Propad zaznamenal celý trh kvůli obavám, že nedávný růstový trend zašel příliš daleko. Na devizovém trhu kurz jenu oživil z nedávných ztrát, zatímco dále klesaly měny s vysokými výnosy jako novozélandský dolar.

Tokijský index Nikkei 225 klesl o 1,95 procenta na 15.183,36 bodu a vykázal nejhlubší denní pokles od 6. října. V pondělí se přitom Nikkei dostal na pětileté maximum 15.551,31 bodu.

Investoři vybírali zisky a stahovali se z trhu v obavě z přehřátí, které mohla přivodit poslední výrazná série růstu. Výrazně ztrácely makléřské firmy kvůli pověstem o velké obchodní ztrátě jedné z nich. Na burzu dolehly rovněž slabší údaje o říjnovém vývoji strojírenských zakázek.

Kurz jenu zpevnil a vzdálil se od 32měsíčního minima k dolaru a rekordního minima k euru. Jeho další růst však budou omezovat vyhlídky na zachování nulových japonských úroků.

Dále ztrácel novozélandský a australský dolar, třebaže novozélandská centrální banka v noci na dnešek podle očekávání zvýšila úrokovou sazbu na 7,25 procenta. Sazba je sice na Novém Zélandě nejvyšší ve vyspělém světě, banka však nenaznačila, že se chystá k jejímu dalšímu zvyšování.

Ke konci tokijského obchodování jen k dolaru stoupl na 120,64 JPY ze středečního závěru v USA na 120,95 JPY. K euru posílil na 141,40 JPY z předchozích 141,80 JPY. Dolar k euru byl beze změny kolem 1,1720 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK