Průměrná mzda na Slovensku stoupla na 16.816 Sk

08.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 8. prosince (zpravodaj ČTK) - Průměrná měsíční mzda slovenských zaměstnanců ve třetím čtvrtletí meziročně stoupla o 9,9 procenta na 16.816 slovenských korun. Po započítání inflace se reálné mzdy zvýšily v průměru o 7,6 procenta, informoval statistický úřad.

Ve druhém čtvrtletí mzdy stouply meziročně o 8,2 procenta na 16.737 Sk. Reálná mzda ve druhém čtvrtletí vzrostla o 5,6 procenta.

Nejvyšší mzdu pobírali tradičně zaměstnanci ve finančním zprostředkování, kteří si v průměru měsíčně vydělali 31.437 Sk. Vyšší než průměrnou mzdu měli také lidé pracující ve výrobě a rozvodu energií, nemovitostech a pronájmu, veřejné správě, hornictví, dopravě, poštách a telekomunikacích, obchodu a v průmyslové výrobě.

Nejnižší platy měli zdravotníci, v průměru 13.155 Sk. Hůře v porovnání s průměrnou mzdou vyšli ve třetím čtvrtletí také lidé pracující v hotelích a restauracích, školství, zemědělství a jiných společenských službách.

Meziročně ale vzrostla hrubá mzda ve všech kategoriích. Nejvíce, o 13,7 procenta, stouply platy v hotelích a restauracích. Nejméně si polepšili horníci s nárůstem platů v průměru o čtyři procenta.

Za první tři čtvrtletí letošního roku nominální mzda meziročně stoupla v průměru o 9,4 procenta na 16.527 Sk. Reálné mzdy za toto období byly meziročně vyšší o 6,7 procenta.

Průměrná hrubá mzda v Česku vzrostla ve 3. čtvrtletí meziročně o 1099 korun na 18.833 Kč měsíčně. Proti předchozímu čtvrtletí se zvýšila o 87 korun. V kurzovém přepočtu tak Češi berou asi o třetinu vyšší mzdy než Slováci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK