Inflace v listopadu klesla, ceny rostly o 2,4 procenta

08.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. prosince (ČTK) - Meziroční míra inflace se v listopadu snížila na 2,4 procenta z říjnových 2,6 procenta. Za poklesem tempa růstu cen stojí především nižší ceny pohonných hmot a lacinější dovolené. Mírně naopak vzrostla cena potravin. Meziměsíčně se ceny snížily o 0,3 procenta, informoval Český statistický úřad. Vývoj spotřebitelských cen mírně překonal očekávání ekonomů, kteří předpovídali stagnaci.

Meziměsíční pokles způsobilo hlavně snížení cen pohonných hmot o 5,2 procenta. Ceny dovolených klesly o 2,2 procenta, zlevnily i lázeňské pobyty.

Naopak ceny potravin a nealkoholických nápojů vzrostly o 0,2 procenta. Vyšší než v říjnu byly zejména ceny ovoce o 4,3 procenta a nealkoholických nápojů o 0,7 procenta. U většiny ostatních druhů potravin byly cenové pohyby směrem dolů i nahoru minimální, uvedl ČSÚ.

Více než poloviční podíl na meziročním růstu spotřebitelských cen měly ceny bydlení, vody, energie a paliv, kde vzrostly ceny zemního plynu o 21,3 procenta. Výrazně nižší podíl na růstu cenové hladiny měly ceny dopravy, pošty a telekomunikací, kde působil jednak růst cen pohonných hmot a jednak růst cen veřejných telekomunikačních služeb.

Mírné zvýšení cen potravin a nealkoholických nápojů způsobil zejména růst cen ovoce o 8,6 procenta, čerstvé zeleniny o 4,1 procenta, rýže o 8,1 procenta a hovězího masa o 4,3 procenta. Naopak nižší byly zejména ceny mouky o 14 procent, vepřového masa o 7,2 procenta a vajec o 8,4 procenta. Zlevňovalo oblečení, obuv, bytové vybavení a zařízení domácnosti.

Průměrná meziroční míra inflace za posledních 12 měsíců činila v listopadu 1,9 procenta. Proti říjnu a září tak poklesla o 0,1 procentního bodu.

Podle posledních údajů statistického úřadu Eurostat zpomalila meziroční míra inflace v celé EU v říjnu o 0,1 procentního bodu na 2,4 procenta. Odhad pro listopad hovoří o stagnaci na 2,4 procenta. Nejvíce vzrostly ceny v Lotyšsku a nejméně v Německu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK