Běžný účet platební bilance ve 3. čtvrtletí prohloubil schodek

08.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. prosince (ČTK) - Běžný účet platební bilance skončil ve třetím čtvrtletí schodkem 32,5 miliardy korun. V druhém čtvrtletí byl deficit zhruba o 853 milionů korun nižší a podle revidovaných údajů dosáhl 31,7 miliardy korun, oznámila Česká národní banka.

Centrální banka musela v bilanci za druhé čtvrtletí zohlednit zpřesněné údaje Českého statistického úřadu o obchodní bilanci. Po přepočítání se původní schodek 30,8 miliardy o něco zhoršil.

Kapitálový účet skončil ve třetím čtvrtletí jako vyrovnaný. Promítl se zde příliv přímých zahraničních investic a čerpání finančních úvěrů vládním sektorem a podnikovou sférou.

Přímé zahraniční investice se snížily ze 136,5 miliardy korun ve druhém čtvrtletí zhruba na 54 miliard Kč, z čehož 33 miliard korun byly investice do navýšení základního kapitálu podniků a 20,3 miliardy korun činí předpokládaná výše podílu zahraničních vlastníků na reinvestovaném zisku.

Bilance portfoliových investic byla ve třetím čtvrtletí pasivní ve výši 33 miliard korun. Tento vývoj souvisel se splacením dluhopisů emitovaných na zahraničních trzích. Investiční aktivita tuzemských podniků v cizině byla patrná především v nákupech akcií nebankovními subjekty. Významný byl i nákup zahraničních dluhopisů tuzemskými podniky, obchodními bankami a institucemi vládního sektoru. Portfoliové investice tuzemských subjektů do nákupů zahraničních cenných papírů činily 15 miliard korun.

Devizové rezervy se zvýšily ve třetím čtvrtletí po vyloučení kurzových vlivů o 2,7 miliardy korun. Tento vývoj byl výsledkem zahrnutí výnosů z jejich investování a provádění klientských operací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK