Koruna oslabila o šest haléřů na 29,06 Kč/EUR

08.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. prosince (ČTK) - Koruna dopoledne proti středečnímu závěru obchodování oslabila o šest haléřů na 29,06 Kč/EUR, kde stála okolo 10:30. Důvodem nebylo zveřejnění makroekonomických ukazatelů, ale vývoj na světových devizových trzích, řekl analytik Patria Online Tomáš Vlk. Vůči dolaru česká měna posílila o deset haléřů na 24,65 Kč/USD, dodal.

"Koruna sleduje vývoj ve světě, kde euro zpevňuje vůči dolaru i dalším středoevropským měnám," uvedl Vlk. Důvodem byly podle něj výroky hlavního ekonoma Evropské centrální banky Otmara Issinga ohledně úrokových sazeb. Listopadová inflace byla sice o něco nižší, než se očekávalo, ale koruna na ni nereagovala, podotkl.

Během dne Vlk nečeká výraznější ztráty koruny, která by se tak měla pohybovat lehce nad hladinou 29,00 Kč za euro. Domácí měna se bude odpoledne již zřejmě připravovat na páteční zveřejnění výsledku hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí, poznamenal analytik.

Meziroční míra inflace se v listopadu snížila na 2,4 procenta z říjnových 2,6 procenta. Zpomalení meziroční míry inflace v listopadu zřejmě definitivně zmařilo šance na brzké zvýšení úrokových sazeb, shodli se ekonomové oslovení ČTK.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK