Paroubek uvažuje kvůli investici Hyundai o vyvlastnění pozemků

08.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. prosince (ČTK) - Premiér Jiří Paroubek uvažuje kvůli investici korejské automobilky Hyundai o vyvlastnění pozemků v Nošovicích na severu Moravy. Uvedl to po setkání s eurokomisařem pro hospodářské a měnové otázky Joaquínem Almuniou.

"Pokud jde o Nošovice, nevylučuji ani nějaký dost razantní postup. Záleží teď na ministerstvu průmyslu a poslaneckém klubu ČSSD. Dovedu si představit nějaký leg specialis (speciální zákon) pro tento účel, který by vedl k vyvlastnění těchto pozemků," uvedl. "Neumím si představit, že bychom ty věci nechali jen tak," dodal.

Premiér ve středu jednal s viceprezidentem automobilky, kterého ujistil o velkém zájmu ČR investici za 35 až 40 miliard korun získat. Podle Paroubka by bylo možné uvažovat i o jiné lokalitě, kterou je například Mošnov.

Korejci ale preferují Nošovice, kde se hejtmanství Moravskoslezského kraje nedaří vhodné pozemky od vlastníků vykoupit. Premiér je připraven jet v polovině příštího měsíce do Koreje, aby kandidaturu ČR na výstavbu nového závodu podpořil.

Meziresortní komise pod vedením ministerstva průmyslu a obchodu dnes bude rozhodovat o uvolnění prostředků na proplacení smluv v první etapě výkupu pozemků. Pokud se pozemky Moravskoslezskému kraji nepodaří vykoupit, znamenalo by to s největší pravděpodobností vyřazení Nošovic z výběru lokalit, kde by továrna Hyundai mohla stát. Vedle Nošovic jsou ve hře zóny v Mošnově na Novojičínsku a v Holešově ve Zlínském kraji.

Sedmá největší automobilka na světě by stavbou továrny s roční výrobou 300.000 vozidel měla vytvořit na 3000 nových přímých pracovních míst, dalších 9000 by mělo vzniknout u subdodavatelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK