Senát chce umožnit přístup k rejstříkům ve většině obcí

08.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. prosince (ČTK) - Lidé by podle Senátu měli mít možnost v budoucnu získat ve většině obcí nebo na krajských úřadech informace z katastru nemovitostí, rejstříku trestů, obchodního rejstříku nebo živnostenského rejstříku. Počítají s tím přijaté senátorské úpravy novely zákona o informačních systémech ve veřejné správě, kterou se tak bude muset znovu zabývat Poslanecká sněmovna.

Podle původní verze novely měli ověřené výpisy z rejstříků vydávat notáři, vybrané obce, Hospodářská komora a Česká pošta na svých pobočkách. Ministryně informatiky Dana Bérová (za US-DEU) uvedla, že senátorské návrhy provádění zákona výrazně komplikují. Nezaručují podle ní ani liberalizaci, ani lepší službu občanům.

"Především (návrhy) ukládají obcím s rozšířenou působností a obcím s matrikou další povinnosti, které nebudou moci splnit. Cílem tohoto zákona bylo obcím pouze umožnit tuto službu poskytovat, budou-li mít o to zájem," poznamenala Bérová. Podotkla, že k poskytování ověřených výpisů z rejstříků nebude stačit počítač a připojení k internetu, neboť obce budou muset mít přístup do rejstříků nákladným zabezpečeným způsobem.

Autor návrhů Ivan Adamec (ODS) ale ministryni oponoval s tím, že návrhy přispějí k liberalizaci trhu a vytvoření konkurenčního prostředí. "Česká pošta to bude dělat pro kšeft a obecní úřady na tom budou tratit," dotázal se senátor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK