Koruna oslabila na 29,08 Kč/EUR, k dolaru posílila o 15 haléřů

08.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. prosince (ČTK) - Česká měna dnes pod vlivem nálady v regionu vůči euru oslabila o osm haléřů na závěrečných 29,08 Kč/EUR. K dolaru naopak koruna posílila o 15 haléřů na 24,60 Kč/USD, kde stála po 17:00. Důvodem byl propad dolaru na světových trzích. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

Hlavním impulzem pro dnešní oslabení koruny byl vývoj na okolních trzích v regionu, kde ztrácely prakticky všechny měny pod vedením maďarského forintu, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Ranní domácí data o vývoji inflace podle něj oslabování kurzu rozhodně nebránila.

Domácí měna oslabila krátce po zveřejnění statistiky, podle níž ekonomika postrádá inflační tlaky, doplnil analytik Volksbank Vladimír Pikora. "Silná koruna spolu s absencí inflačních tlaků přesvědčily spekulanty, že centrální banka nebude spěchat s dalším zvyšováním úrokových sazeb," dodal.

Odpoledne se koruna vzpamatovala, k čemuž jí podle Pikory pomohla i zpráva, podle které premiér Jiří Paroubek věří, že Česko získá investici Hyundai za miliardu eur. "Dá se přitom očekávat, že na Hyundai spekulanti uslyší a budou ochotni ve vidině této obří investice korunu ve větším nakupovat," podotkl.

Společnou evropskou měnu dnes podle analytika Patria Online Tomáše Vlka znovu podpořily spekulace o rychlejším růstu úrokových sazeb v eurozóně, které rozvířil ráno hlavní ekonom Evropské centrální banky Otmar Issing. Dolar se odpoledne propadl proti euru na 1,1823 USD/EUR.

Domácí měna se připravuje na páteční zveřejnění výsledku hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí. Trh očekává zpomalení HDP z 5,1 procenta ve druhém čtvrtletí na 4,9 procenta. "Pokud číslo zklame, nevidíme důvod k přílišnému optimismu na domácí měně a předpokládáme, že se kurz postupně vrátí k makroekonomicky opodstatněnějším úrovním kolem 29,50 Kč/EUR," uzavřel Vejmělek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK