Americké akcie dopoledne mírně vzrostly, pomohly ropné firmy

08.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 8. prosince (ČTK) - Americké akcie šly dopoledne mírně nahoru a zvrátily tak ztráty z rána. Vyšší ceny ropy zvýšily zájem investorů o akcie ropných společností, telekomunikačním firmám pomohla příznivá předpověď tržeb z firmy Qualcomm Inc.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času posílil o čtvrt procenta na 10.838,4 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v poledne, tedy v 18:00 SEČ, zvýšil o 0,4 procenta na 2260,7 bodu.

Akcie firmy Qualcomm vzrostly o 1,4 procenta na 45,61 dolaru. Společnost očekává, že její tržby ve fiskálním prvním čtvrtletí budou v horním okraji předpokládaného rozpětí díky silným dodávkám čipů na trh.

Nahoru šly také například akcie ropných skupin Exxon Mobil Corp. a Chevron Corp. Cena americké ropy pro lednovou dodávku se před polednem zvýšila o 64 centů na 59,85 dolaru za barel.

Zájem o Chevron podnítila i zpráva, že firma v příštím roce zvýší kapitálové výdaje a rozpočet na průzkum nalezišť na 14,8 miliardy dolarů. Proti plánovaným výdajům na letošní rok to představuje nárůst o 35 procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK