MfD: Ve vládě se začíná mluvit o odvolání Tvrdíka z vedení ČSA

09.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. prosince (ČTK) - Ve vládě se začíná mluvit o odvolání nynějšího prezidenta Českých aerolinií Jaroslava Tvrdíka z funkce. Tvrdíkovi se nedaří udržet firmu v zisku a z představenstva mu navíc odcházejí dva lidé. S odvoláním na tři nejmenované zdroje to píše Mladá fronta Dnes. Vedení ČSA opouštějí viceprezident pro obchod a marketing Bohumil Šantrůček a viceprezident pro personální úsek Jaroslav Švábík.

Tvrdík podle MfD mluvil ve středu večer s premiérem Jiřím Paroubkem, který údajně nabídl Tvrdíkovo místo odcházejícímu místopředsedovi vlády Martinu Jahnovi. Jahn ho však odmítl. MfD řekl, že celou věc nechce komentovat.

Sám Tvrdík možnost odchodu nepřipouští. "Vzhledem k tomu, že jsem s ním (Paroubkem) mluvil naposledy (ve středu) večer a dost dlouho, považuji to za absolutní blbost," odpověděl Tvrdík na dotaz MfD.

Jeho pozici podle deníku ztěžuje hospodaření firmy, kterým se má v nejbližší době zabývat dozorčí rada. "Je pravda, že některé peníze nebyly vynaloženy úplně efektivně," cituje MfD ministra dopravy Milana Šimonovského. Šimonovský o Tvrdíkově odvolání nic neví. Na jeho odvolání má však minimální vliv, protože hlavní slovo v dozorčí radě má ministerstvo financí, uvádí deník.

ČSA letos očekávají ztrátu 329 milionů korun. Horší výsledek zavinily zejména drahé pohonné hmoty i ostřejší konkurence. Na ztrátě se podepsala také přírodní katastrofa na Srí Lance a pokračující dopady terorismu na poptávku po cestování, tvrdí ČSA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK