MfD: ČSSD se dohodla s KSČM; padnou daňové úlevy pro bohatší

09.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. prosince (ČTK) - Komunisté a sociální demokraté se dohodli, že KSČM pomůže ČSSD zvýšit nemocenskou pro většinu lidí. Sociální demokracie za to zruší plán, díky němuž mohl mírně vzrůst čistý příjem bohatších lidí. Píše to Mladá fronta Dnes. Podle deníku se na tom s KSČM dohodl ministr práce Zdeněk Škromach.

Dohoda je nevýhodná pro lidi s víc než pětinásobkem průměrné mzdy, tedy pro ty, kteří mají nyní víc než 90.000 korun. ČSSD původně slíbila, že lidem s vysokými příjmy uleví. Z toho, co vydělají nad 90.000 korun, už by neměli platit zdravotní ani sociální pojištění, uvádí MfD.

Zaměstnanců s takto vysokým platem je podle deníku několik tisíc. Kvůli dohodě obou stran tak zaměstnanec, který vydělává 150.000 korun hrubého, přijde o 4000 korun měsíčně. "Je to cena za změnu celého systému nemocenské. Je to akceptovatelné," řekl Škromach. Nemohl se prý spolehnout na koaliční partnery, a proto se dohodl s KSČM.

Změny v systému nemocenské nyní projednává sněmovna. Škromach navrhl zvýšit dávky v prvních třech dnech nemoci a zvýší se i maximální nemocenská. Komunisté navrhují vyšší dávky od 15. dne nemoci, ale zároveň požadují vypustit slevy pro bohaté. Podle dohody si polepší i lidé, kteří jsou nemocní delší dobu.

Komunistický návrh bude stát rozpočet zhruba dvě miliardy korun. "Ty se získají z toho, že bohatí na sociálním pojištění nic neušetří," cituje deník úředníka obeznámeného se změnami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK