Americké akcie ve čtvrtek oslabovaly, investoři prodávali Intel

09.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 9. prosince (ČTK) - Ceny amerických akcií se ve čtvrtek snižovaly a na jejich pokles měl největší vliv výprodej akcií společnosti Intel. Těch se investoři zbavovali před zprávou o aktualizovaném výhledu hospodaření, kterou podnik zveřejnil po zavření trhů. Kvůli tomu klesal i širší trh a hlavní index se tak od začátku roku ocitl ve ztrátě.

Dow Jonesův index průmyslových akcií si odepsal 55,79 bodu a den uzavřel se ztrátou v rozsahu 0,52 procenta na 10.755,12 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 5,55 bodu a den zakončil slabší o 0,25 procenta na 2246,46 bodu. Index S&P 500 klesl o 0,12 procenta na 1255,84 bodu.

Akciový trh oslaboval také kvůli dalšímu růstu cen ropy, při němž se barel americké ropy vyšplhal zpět nad 60 dolarů. Zvyšují se ale i ceny dalších klíčových produktů, včetně topného oleje či zemního plynu.

Akcie Intelu si odepsaly zhruba 1,7 procenta za spekulací, že Intel přinese spíše negativní aktualizaci výhledu. "Někteří lidé se mohou na Intel dívat tak, že už dosáhl maxima," sdělil ředitel akciových obchodů ve společnosti Lord Abbett & Co Bruce Bartlett. Dow Jonesův index kvůli Intelu klesl na třítýdenní minimum.

Díky růstu cen ropy a jejích produktů se ale zvyšuje zájem o nákupy energetických společností. Exelon si připsal 1,8 procenta, akcie ConocoPhillips zpevnily o 1,2 procenta a Schlumberger si k dobru připsal hned 3,3 procenta. Zájem trvá také o akcie podniků, které poskytují průzkumné práce pro těžební firmy.

Na devizovém trhu se snižoval kurz dolaru, kterému nepomohly ani vyhlídky na další zvýšení úrokových sazeb v USA. Činitelé centrálních bank v Japonsku a Evropské unii totiž naznačili, že by se základní úrokové sazby v jejích zemích mohly v příštím roce zvýšit, což podpořilo kurzy eura a jenu.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1817 USD a výrazně tak oslabil z předchozích 1,1720 USD, kde byl ve středu. Vůči japonskému jenu klesl na 120,25 ze 120,95 JPY, avšak euro k jenu zpevnilo na 142,09 z předchozího kurzu 141,78 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK