Růst HDP ekonomy potěšil, letos bude nejrychlejší od roku 1995

09.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. prosince (ČTK) - Česká ekonomika je ve skvělé kondici a růst hrubého domácího produktu má zdravé základy, shodli se ekonomové, které ČTK oslovila. Experti oceňují zejména to, že hospodářství nadále táhne především zahraniční poptávka po výrobcích z České republiky. Spotřeba domácností zůstává mírná a potěšitelný je i poměrně pomalý růst cen. Navíc již nyní je takřka jisté, že letošní růst HDP bude nejvyšší od roku 1995.

"Aby nebylo optimismu přespříliš, je nutné doplnit druhý pohled - neschopnost redukovat rozpočtové schodky a rostoucí dlouhodobá nezaměstnanost," doplnil David Marek ze společnosti Patria Finance. Těžiště hospodářského růstu se podle něj navíc posunulo od čistého exportu ke spotřebě, a to především zásluhou vládní spotřeby, díky pronájmu stíhacích letounů Gripen.

Navzdory mírným výhradám ale ekonomové zůstávají optimističtí. "V dobré kondici by ekonomika měla být i příští rok. Hospodářství potáhnou i nadále vývozy technologicky vyspělých výrobků do ostatních zemí EU," uvedl Patrik Rožumberský ze Živnostenské banky. Díky snížení daní z příjmů fyzickým osobám a solidnímu růstu mezd by hospodářský růst měla v příštím roce podpořit právě vyšší spotřeba domácností.

Podle Petra Dufka z ČSOB ale stále platí, že lidé věnují více pozornosti a peněz svému bydlení a právě tyto výdaje už tvoří asi 11 procent celkových investic, které si udržely nepříliš vysoké tempo. Češi však mohou počítat s tím, že příští rok se situace zlepší.

Radomír Jáč ze společnosti PPF Asset Management upozornil na další pozitivní stránku dnešních statistik. Český statistický úřad totiž revidoval data hospodářského růstu v uplynulých obdobích směrem nahoru. "Růst HDP činil v letošním pololetí 5,1 procenta a přes mírné zpomalení růstu ve třetím čtvrtletí je možno zachovat si optimismus i pro závěrečné tři měsíce letošního roku," doplnil.

Česká ekonomika zpomalila ve třetím čtvrtletí tempo růstu na 4,9 procenta z 5,2 procenta ve druhém čtvrtletí. Ekonomové očekávali v průměru růst HDP mezi 4,8 a 4,9 procenta. Za prvních devět měsíců letošního roku hrubý domácí produkt země v úhrnu meziročně vzrostl o pět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK