Premiér popírá, že se začíná mluvit o odvolání šéfa ČSA Tvrdíka

09.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. prosince (ČTK) - Předseda vlády Jiří Paroubek popřel informace, že se ve vládě uvažuje o odvolání prezidenta Českých aerolinií Jaroslava Tvrdíka, jak napsala Mladá fronta Dnes. Podle deníku se Tvrdíkovi nedaří udržet firmu v zisku a z představenstva mu navíc odcházejí dva lidé. "Na jednání vlády o takové možnosti nepadlo ani slovo. Premiér zdůrazňuje, že v této věci nečinil žádné konzultace," sdělila vládní mluvčí Lucie Orgoníková.

Tvrdík podle MfD mluvil ve středu večer s premiérem Jiřím Paroubkem, který údajně nabídl Tvrdíkovo místo odcházejícímu místopředsedovi vlády Martinu Jahnovi. Jahn ho však odmítl. MfD řekl, že celou věc nechce komentovat.

Podle Orgoníkové však předseda vlády Jahnovi post prezidenta ČSA nenabízel a i tato informace je podle ní zcela nepravdivá.

Možnost odchodu nepřipouští ani sám Tvrdík. "Vzhledem k tomu, že jsem s ním (Paroubkem) mluvil naposledy (ve středu) večer a dost dlouho, považuji to za absolutní blbost," odpověděl Tvrdík na dotaz MfD.

Jeho pozici podle deníku ztěžuje hospodaření firmy, kterým se má v nejbližší době zabývat dozorčí rada. "Je pravda, že některé peníze nebyly vynaloženy úplně efektivně," cituje MfD ministra dopravy Milana Šimonovského. Šimonovský o Tvrdíkově odvolání nic neví. Na jeho odvolání má však minimální vliv, protože hlavní slovo v dozorčí radě má ministerstvo financí, uvádí deník.

ČSA letos očekávají ztrátu 329 milionů korun. Horší výsledek zavinily zejména drahé pohonné hmoty i ostřejší konkurence. Na ztrátě se podepsala také přírodní katastrofa na Srí Lance a pokračující dopady terorismu na poptávku po cestování, tvrdí ČSA.

Mluvčí ČSA Jitka Novotná ve čtvrtek informovala, že vedení ČSA opouštějí viceprezident pro obchod a marketing Bohumil Šantrůček a viceprezident pro personální úsek Jaroslav Švábík.

Švábík odchází k 31. lednu. Důvodem jsou vážné zdravotní a rodinné důvody. V ČSA bude nadále působit v roli poradce představenstva na částečný úvazek. Šantrůček, který byl za minulého režimu v Lidových milicích, zase nesplňuje podmínky zákona, který stanoví předpoklady pro výkon některých funkcí ve státních orgánech a organizacích. Na ČSA se zákon začne vztahovat od ledna 2006 v souvislosti s přechodem akcií z FNM na stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK