Cena zemního plynu se ve světě vyšplhala na nový rekord

09.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SINGAPUR 9. prosince (ČTK) - Růst cen zemního plynu zatím neustává a na světových trzích se cena vyšplhala na nový rekord. Jeden milion britských termálních jednotek (btu) se ve čtvrtek zvýšil na 15,52 USD, což je proti loňsku více než dvojnásobek. V Asii se v pátek cena pohybovala těsně pod 15 USD/mbtu.

Za růstem cen stojí podobné důvody jako za růstem cen ropy. Ta v posledních dnech rovněž prudce zdražuje a barel americké lehké ropy se prodává za více než 61 dolarů. Ještě asi před třemi týdny stál barel kolem 55 dolarů a loni se pohyboval jen kolem 40 dolarů.

"Růst cen způsobují předpovědi, že značnou část Spojených států zasáhne chladné počasí. Počasí ovlivňuje zemní plyn, ale psychologie trhu má vliv i na ropu," řekl analytik v konzultační společnosti Purvin & Gertz Victor Shum.

Ve středu pronikl mrazivý vzduch na velkou část severního území Spojených států a zasáhl oblast od Montany až po Illinois a oblast Chicaga. Blízko národního parku Yellowstone rtuť teploměru klesla až na minus 43 stupňů Celsia.

Americké ministerstvo energetiky nedávno upozornilo, že letos by mohly americkým domácnostem vzrůst výdaje na vytápění až o 50 procent, zvlášť pokud jde o vytápění zemním plynem. Vzhledem k tomu, že je zima teprve na začátku, analytici upozorňují, že růst cen může být ještě mnohem výraznější.

Vysoké ceny zemního plynu jsou pro Spojené státy takřka neřešitelným problémem. Těžba plynu se totiž na území USA z mnoha důvodů nezvyšuje, zatímco spotřeba vytrvale roste. USA už nemohou spoléhat ani na dovoz z Kanady, protože i ta potřebuje plynu čím dál více a jeho vývoz tak omezuje.

Američané koncem 70. let vystavěli řadu elektráren na zemní plyn, za celou dobu ale nepostavili jediný přijímací terminál na dovoz zkapalněného zemního plynu. I kdyby chtěli nedostatek plynu řešit dovozem, nemají plyn kde přijmout. Plánuje se sice výstavba nových terminálů, ta ale potrvá mnoho let. Na celkové spotřebě se dovoz zkapalněného plynu nyní podílí jen asi ze tří procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK