Urban: O výběru zóny pro Huyndai se musí rozhodnout do konce roku

09.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. prosince (ČTK) - Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban se dohodl se zástupci jihokorejské automobilky Hyundai, že do konce letošního roku musí padnout rozhodnutí o výběru průmyslové zóny, ve které by měla nová továrna Hyundai vyrůst. Ve hře o tuto obří investici v hodnotě 35 až 40 miliard korun jsou průmyslové zóny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, v Mošňově na Novojičínsku a v Holešově ve Zlínském kraji. Výkup pozemků v Nošovicích, o které má automobilka největší zájem, ale kvůli nesouhlasu některých vlastníků parcel zatím vázne.

"Mluvili jsme velmi podrobně o možnostech v těchto třech průmyslových zónách a dali jsme si důležitý termín pro rozhodnutí, kterým je 31. prosinec. Do tohoto termínu se musí rozhodnout o výběru lokality a musí se uzavřít jednání, která se vedou o veřejné podpoře. ČR nadále zůstává horkým kandidátem pro umístění této investice," řekl ČTK a České televizi Urban, který o přípravě tohoto investičního projektu jednal se zástupci firmy Hyundai, agentury CzechInvest, hejtmany Moravskoslezského a Zlínského kraje a ostravským primátorem.

Podle Urbana je reálné, aby se do konce letošního roku vybrala nejvhodnější průmyslová zóna a vyřešily se výkupy pozemků. "Myslím si, že to možné je. Toto datum jsem si potvrdil s oběma pány hejtmany a primátorem města Ostravy. Myslím, že termín 31. prosince je termínem, kdy musí být garance na stole a že to jsme schopni splnit," uvedl Urban

Ve hře podle Urbana stále zůstávají všechny tři průmyslové zóny. "V této chvíli mluvíme o tom, že investice bude na severní Moravě a to je vše, co k tomu zatím mohu říci," odpověděl Urban na otázku, zda jihokorejská investice kvůli problémům s výkupem pozemků může nakonec místo v Nošovicích skončit například v Mošnově.

Hyundai chce v Evropě postavit továrnu za 35 až 40 miliard korun. Sedmá největší automobilka na světě by stavbou továrny s roční výrobou 300.000 vozidel měla vytvořit na 3000 nových přímých pracovních míst, dalších 9000 by mělo vzniknout u subdodavatelů. Vedení korejské firmy Hyundai Motor Company dalo najevo, že má zájem o Nošovice, kde ale kraj musí přesvědčit majitele ještě pěti procent pozemků, aby svou půdu pro budoucí průmyslovou zónu prodali. Proti prodeji půdy pro budoucí zónu se staví nošovické zemědělské družstvo a několik starousedlíků.

Stát ve čtvrtek Moravskoslezskému kraji prodloužil do 22. prosince lhůtu na výkup prvních sta hektarů pro průmyslovou zónu v Nošovicích, o kterou má Hyundai zájem. Pokud to kraj nesplní, uvažuje premiér Jiří Paroubek o vyvlastnění pozemků pro stavbu zóny. Hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský s vyvlastněním nesouhlasí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK