EK: Objem státní pomoci v EU neklesá, ale mění se struktura

09.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 9. prosince (zpravodaj ČTK) - Objem státní pomoci v Evropské unii i přes sliby členských států neklesá. Loni všech 25 zemí poskytlo pomoc za téměř 62 miliard eur (asi 1,8 bilionu Kč). Zatímco dříve mířila podpora většinou konkrétním společnostem, nyní vlády podporují spíše celé sektory, například životní prostředí nebo zemědělství, uvedla Evropská komise. ČR loni poskytla pomoc ve výši téměř 12 miliard Kč, Slovensko zhruba polovinu této částky.

V absolutních číslech se odehrává drtivá většina státní pomoci ve státech původní patnáctky. Desítka nových členských zemí loni za státní podporu utratila 5,2 miliardy eur (asi 150 miliard Kč), tedy ani ne třetinu toho, co samotné Německo.

V poměru k výkonu ekonomik je však výše státní pomoci v nových zemích EU vyšší. V průměru dosahuje 1,09 procenta HDP proti 0,57 procenta ve starých členských zemích. Podle tohoto ukazatele dává v unii na státní pomoc nejvíce Malta, Finsko, Kypr a Polsko, naopak ČR se s 0,41 procenta řadí mezi nejvíce ukázněné země.

Na snižování státní podpory vytrvale tlačí Evropská komise a dohodly se na tom i samotné členské státy. Podle komisařky pro hospodářskou soutěž se některé země skutečně snaží objem státní pomoci omezit, jiné to však nečiní. "Jsem zklamána skutečností, že se celkový objem podpor vyplácených v EU nesnížil," řekla komisařka Neelie Croesová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK