ČEZ podal nabídky na odkup podílu v elektrárnách Elcho a Skawina

09.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. prosince (ČTK) - Společnost ČEZ podala americké energetické firmě PSEG Global L.L.C. závazné nabídky na odkup většinových podílů v polských elektrárnách Elektrociepuownia Chorzów Elcho a Elektrownia Skawina. Informovala o tom mluvčí ČEZ Eva Nováková, výši cenové nabídky nekomentovala.

Obě společnosti Skawina a Elcho, které vyrábějí kombinovaně elektřinu a teplo, se nacházejí jižním Polsku. Americká společnost prodává podle Novákové ve Skawině 74,82procentní podíl a 88,82procentní podíl v Elchu.

Polsko je pro ČEZ v jeho snaze stát se jedničkou ve střední Evropě nejvýznamnějším trhem. V letošním roce se pokoušel několikrát uspět při privatizaci polských státních podílů v energetických firmách.

ČEZ se v Polsku uchází například o elektrárnu Kozienice, v tendru na prodej podílu v elektrárně Dolna Odra firma neuspěla. Zájem má také o koupi podílu v elektrárně Patnów-Adamów-Konin (PAK). ČEZ také podal předběžnou nezávaznou nabídku na koupi uhelné holdingové skupiny Katowicki Holding Weglowy (KWH). Nová polská vláda však nyní zvažuje pokračování privatizací.

Instalovaný výkon černouhelné elektrárny Skawina dosahuje 590 megawatt s roční výrobou zhruba tří terawatthodin elektřiny. "V rámci kombinované výroby elektřiny a tepla elektrárna zásobuje teplem a horkou vodou město Skawina a západní část Krakova," uvedla Nováková. Elektrárna Elcho spaluje několik kilometrů severozápadně od Katovic černé uhlí a vyrábí kombinovaně elektřinu a teplo v blocích s celkovou kapacitou 220 MW.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK