Americké akcie se dopoledne vyvíjely oběma směry, převážil pokles

09.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 9. prosince (ČTK) - Americké akcie dopoledne klesaly pod vlivem výrobců vyspělých technologií. Nahoru proti tomu akciovým indexům pomáhal zájem investorů o emisi farmaceutického koncernu Eli Lilly díky jeho příznivější ziskové předpovědi.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času snížil o 0,15 procenta na 10.739,2 bodu. Index trhu Nasdaq v 18:00 SEČ klesl o nepatrných 0,02 procenta na 2246 bodů.

Akcie Eli Lilly před polednem vzrostly o 3,7 procenta na 54,15 dolaru, protože firma předpokládá, že její zisky v příštím roce překonají odhady analytiků na Wall Street. Emise Intelu klesla poté, co firma zveřejnila znepokojivý výhled tržeb, a náladu na trhu ochladil i horší rating pro akcie International Business Machines.

Intel na trhu Nasdaq v jednu chvíli oslabil o 1,4 procenta na 25,35 dolaru. IBM klesla o 1,2 procenta na 86,44 dolaru. Známku z "kupovat" na "neutrální" jí na internetu snížili analytici investiční banky UBS.

Dolů šly také akcie farmaceutické firmy Merck & Co. Emise oslabila téměř o tři procenta na 28,80 dolaru, protože odborný tisk přinesl předchozího dne nepříznivé údaje o preparátu Vioxx.

Nálada amerických spotřebitelů se v posledním měsíci roku dále výrazně zlepšila, a to prospělo akciovému trhu také. Index důvěry sestavovaný Michiganskou univerzitou podle předběžných údajů stoupl na 88,7 bodu z listopadových 81,6 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK