Americké akcie zakončily týden růstem, dolar bez větších změn

11.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 11. prosince (ČTK) - Americké akcie v závěru týdne zpevnily a nejvíce jim pomohla ropa. Ta se po chaotickém pohybu v předchozích dnech vydala dolů a vrátila se pod klíčovou hranici 60 dolarů. Na devizovém trhu obchodníci vyčkávali na úterní schůzku měnového výboru americké centrální banky, který se bude zabývat měnovou politikou.

Dow Jonesův index průmyslových akcií si připsal 23,46 bodu a den uzavřel vyšší o 0,22 procenta na 10.778,58 bodu. Podobně index Nasdaq Composite zpevnil o 10,27 bodu a obchodování uzavřel se ziskem 0,46 procenta na 2256,73 bodu. Index S&P 500 vzrostl o 0,28 procenta na 1259,37 bodu.

Páteční obchodování přitom nezačalo dobře. Především na akcie technologických firem měla nepříznivý dopad společnost Intel. Ta oslabovala kvůli aktualizaci vyhlídek hospodaření na toto čtvrtletí. Intel dříve odhadoval, že bude mít tržby 10,2 miliardy až 10,8 miliardy dolarů, odhad ale zúžil na 10,4 miliardy až 10,6 miliardy dolarů. Část analytiků čekala víc.

Intel zpočátku oslaboval, ale ještě během dne investoři svůj postoj přehodnotili. Kurz zastavil pokles a vydal se vzhůru, takže akcie Intelu nakonec zpevnily o 1,5 procenta a uzavřely na 26,08 USD. Intel tak podpořil celý technologický sektor, i když za celý týden zůstaly klíčové indexy ve ztrátě. Dow Jonesův index je dokonce v záporu i od začátku roku.

Investoři také ve větší míře nakupují akcie bank a dalších finančních institucí, které jsou citlivé na změny úrokových sazeb. Na trhu totiž sílí přesvědčení, že Američané se v tomto cyklu blíží ke konci zpřísňování měnové politiky, což by akciím finančních institucí velmi prospělo. Zvyšuje se tedy kurz akcií Citigroup, JPMorgan & Chase, American Express a dalších.

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate se dostala nad 61 dolar, ale ještě v pátek zahájila pokles. Podle obchodníků se růstový potenciál zatím vyčerpal a další vývoj bude záležet na počasí. Analytici předpokládají, že ropa se po přechodném poklesu vydá opět vzhůru.

Na devizovém trhu se pozornost obchodníků zaměřila na schůzku měnového výboru americké centrální banky. Ten bude v úterý jednat o měnové politice a všeobecně se předpokládá, že banka zvýší základní úrokovou sazbu o dalšího čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1811 USD a zůstal prakticky na stejné úrovni jako o den dříve. Vůči japonskému jenu zpevnil na 120,62 ze 120,25 JPY, a také euro k jenu vzrostlo na 142,49 z předchozího kurzu 142,09 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK