Šimonovský: Roční výnos mýtného by mohl být 10,5 miliardy korun

11.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. prosince (ČTK) - Ministr dopravy Milan Šimonovský očekává, že roční výnos z elektronického výběru mýtného bude činit 10,5 miliardy korun v případě, že zpoplatněny budou nákladní vozy s hmotností nad 12 tun na 2100 kilometrech dálnic i silnic první třídy. Šimonovský to uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Pokud by byla zpoplatněna i vozidla nad 3,5 tuny, výnos by činil 20 miliard. Nyní stát kamionům prodá dálniční známky za necelou miliardu korun ročně.

Mýtné by se v Česku mělo od kamionů začít vybírat od roku 2007. Soutěž na dodávku a provozování mýtného systému vyhrála společnost Kapsch poté, co komise ministerstva dopravy další tři nabídky vyřadila. Kapsch přitom zvítězil s druhou nejdražší nabídkou.

Průběh tendru se stal terčem kritiky vyřazených firem i opoziční ODS. Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina v ČT uvedl, že obdržel čtyři podněty k prošetření výběrového řízení a v nejbližší době rozhodne, zda zahájí správní řízení. V takovém případě by se mohl posunout termín pro podpis smlouvy s vítězným konsorciem z konce letošního roku o několik týdnů.

Kapsch nabídl, že systém vybuduje a bude deset let provozovat za 22 miliard korun. Z této částky je podle Šimonovského čtyři miliardy daň z přidané hodnoty a tři miliardy investice do technologií. Zbylých 15 miliard jsou provozní náklady na doset let.

Podle stínového ministra průmyslu a obchodu za ODS Martina Římana, který byl protivníkem Šimonovského v diskusi, by se systém mohl během pěti až osmi let využít v případě bezproblémového provozu i k výběru mýtného pro osobní vozy. Šimonovský uvedl, že s tím vláda zatím nepočítá.

České republice ještě chybí zákon, který má vytvořit právní podmínky pro vybírání mýtného na českých dálnicích. Tento týden prošel v Poslanecké sněmovně druhým čtením. Předlohu by poslanci mohli schvalovat již příští týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK