Číňané chtějí investovat do rožnovské firmy TCT

11.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ZLÍN 11. prosince (ČTK) - Čínští investoři chtějí vložit peníze do společnosti TCT z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku, která vyrábí televizní obrazovky. Investice by během roku měla přinést zvýšení počtu pracovních míst o 500 až 800 lidí. Na vsetínském úřadu práce o tom v neděli jednala se zástupci firmy čínská delegace, v jejímž čele stál tamní ministr práce a sociálního zabezpečení Tchien Čcheng-pching. Sdělil to poslanec Josef Smýkal (ČSSD).

Čínská strana mluvila s vedením společnosti i o možné výměně odborníků. Další podrobnosti o investici odmítl Smýkal sdělit. "Čínská delegace se zajímala o celý systém naší sociální péče, zaměstnanost a nezaměstnanost i výplatu sociálních dávek," uvedl.

Schůzka i investiční dohoda navazují podle ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha na smlouvu o ochraně a podpoře vzájemných investic, kterou v týdnu podepsal čínský premiér Wen Ťia-pao a český protějšek Jiří Paroubek.

Číňané se rozhodli investovat také ve středních Čechách na Nymbursku, kde výrobce televizorů Changhong vybuduje příští rok továrnu za 30 milionů dolarů (750 milionů korun). V podniku by mělo vzniknout asi 300 pracovních míst.

A.s. TCT vznikla v roce 1993 a navázala na několik desítek let dlouhou tradici výroby obrazovek v Rožnově pod Radhoštěm. Výrobní sortiment tvoří obrazovky s úhlopříčkou 63, 71 a nyní i 73 centimetrů. Loni vyprodukovala firma, kterou vlastní Ecimex Group, 672.000 obrazovek. Ecimex Group, jež veškerou produkci TCT exportuje, utržila předloni 1,73 miliardy korun. Tržby za loňský rok dosáhly 2,04 miliardy korun.

Čínská delegace se dnes setkala se zástupci Zlínského kraje, mluvili o případném partnerství regionu s čínskou provincií. V příštím roce chce kraj do Číny vyslat hospodářskou misi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK