Martin Jahn je zřejmě na cestě do Škody Auto

12.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. prosince (ČTK) - Nejvýznamnější česká firma Škoda Auto zřejmě posílí své vedení o vicepremiéra Martina Jahna, který hodlá koncem roku opustit vládu. Napsaly to pondělní Hospodářské noviny s odvoláním na dva vysoce důvěryhodné zdroje.

"Nebudu se k ničemu vyjadřovat, svůj kontrakt oznámím na začátku příštího roku," reagoval v neděli Jahn na spekulace, že by se měl stát personálním šéfem automobilky. Spekulovalo se i o nabídkách poradenských firem Pricewaterhouse Cooper a Deloitte & Touche nebo ČSA. Jahnova volba Škody Auto se však zdá být logická. V Česku jde o jeden z nejprestižnějších manažerských postů a Jahn má navíc s automobilovým průmyslem bohaté zkušenosti.

Ve vedení automobilky, které je po odchodu Vratislava Kulhánka do dozorčí rady složené z pěti německých manažerů, by byl Jahn jediným Čechem. Vicepremiér je jako jediný zástupce z nových členských zemí EU členem klubu Cars 21, který sdružuje evropské automobilky. Cars 21 lobbuje v Bruselu za pokulhávající automobilový průmysl a klestí mu cestu unijní byrokracií a regulací.

Také jako šéf vládní agentury CzechInvest a jako vicepremiér Jahn podporoval průmyslové zóny a investiční pobídky pro kolínskou automobilku TPCA nebo pro závod Škody v Kvasinách. Nyní se angažuje v jednáních s jihokorejskou automobilkou Hyundai.

Jahnova práce ve Škodě poté, co důvěrně jednal s jejími konkurenty, by neměla vyznívat jako střed zájmů. "V TPCA i Hyundai zná pouze fázi přípravy továrny. Nezná výrobu ani marketing, takže o žádný střet zájmů nejde," řekl HN šéf Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK