Praha je nejbohatší město v nových členských zemích EU

12.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. prosince (ČTK) - Evropská komise hodnotila kvalitu života v městech Evropské unie. Do souboru pod názvem Městský audit bylo zahrnuto 258 měst ze všech 25 zemí unie. Praha z průzkumu vyšla jako nejbohatší město z nových členských zemí, napsala pondělní Mladá fronta Dnes.

Do souboru byly z Česka dále zahrnuty Brno, Plzeň, Ostrava a Ústí nad Labem. Praha se dobře umístila i z kulturního hlediska. V počtu muzeí se umístila na pátém a v počtu divadel na sedmém místě. Nelichotivé prvenství získalo Ústí nad Labem, a to v množství bezdomovců na počet obyvatel.

Průzkum se zabýval také kvalitou dopravy ve městech. Nejvíce času tráví cestou do zaměstnání obyvatelé Budapešti, na pátém místě je Londýn a na dvanáctém Praha.

Evropská města také trápí vysoká nezaměstnanost. "Jen deseti procentům evropských měst se daří nezaměstnanosti snížit", uvedl evropská komisařka pro regiony Danuta Hübnerová. Dobře si v oblasti zaměstnanosti vedou především města v Británii, Švédsku či Nizozemsku. Česká i slovenská města jsou v horní polovině žebříčku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK