Ministři OPEC potvrdili zachování ropné těžby beze změny

12.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


KUVAJT 12. prosince (ČTK) - Ministři Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se na dnešní schůzce podle očekávání dohodli, že zachovají těžební limit beze změny na 25letém maximu. OPEC také zruší nabídku dodatečných dodávek ropy z volných kapacit. Po skončení schůzky to sdělil novinářům libyjský ministr energetiky Fathí Umar bin Čitvaní.

Ministři OPEC se však také dohodli, že novou schůzku uspořádají již 31. ledna ve Vídni. Vzhledem k hrozbě poklesu poptávky na ní budou ministři zvažovat, zda přece jen těžbu ke konci zimy nesníží.

Nyní desítka zemí OPEC bez Iráku těží mírně nad celkovým limitem 28 milionů barelů denně. Celý OPEC s Irákem dodává na trh 30 milionů barelů denně, tedy nejvíce za čtvrtstoletí.

Na poslední schůzce v září ve Vídni nabídli ministři OPEC odběratelům dodávat veškerou dodatečnou ropu z nevyužitých kapacit v objemu asi dvou milionů barelů denně, a tím prakticky pozastavili platnost kvót. Tehdy tak udělali pod tlakem rekordních cen ropy na úrovni kolem 70 dolarů za barel.

Zářijová nabídka se ale nesetkala s velkým zájmem. Rafinerie v průmyslových zemích tehdy zpracovávaly ropu na hranici kapacit a světová poptávka kvůli vysokým cenám a teplému podzimu klesla. Na podzim se také v průmyslovém světě výrazně zvýšily zásoby ropy a ropných produktů.

Ceny ropy se teď pohybují nadále na vysoké úrovni kolem 60 dolarů za barel. Obavy ropných zemí však vzbuzují vysoké zásoby ropy u rafinerií a vyhlídky na pokles poptávky ve druhém čtvrtletí příštího roku. Pro první čtvrtletí příštího roku se odhaduje poptávka po ropě z OPEC na 29,8 milionu, ve druhém čtvrtletí však má klesnout na 27,8 milionu barelů za den.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK