SOLUS: Úvěry domácností rostou stále rychleji

12.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. prosince (ČTK) - Lidé se stále více zadlužují. Od roku 2002 vzrostl celkový objem úvěrů v Česku dvaapůlkrát. Zatímco v prvním čtvrtletí 2002 si lidé vypůjčili téměř 147 miliard korun, v letošním třetím čtvrtletí představoval objem úvěrů domácností přes 371 miliard korun. Úvěry nejvíce narostly mezi loňským a letošním třetím čtvrtletím, a to o 33,2 procenta. Daří se hlavně půjčkám na bydlení, vyplynulo ze studie sdružení SOLUS a Společnosti pro informační databáze (SID).

"Každý rokem se zatím tempo růstu (objemu úvěrů) zrychluje a tento fenomén výrazně přispívá k růstu ekonomiky," komentoval závěry studie ekonomický poradce SID Jaroslav Ungerman. Strukturou úvěrů se podle něj ČR blíží vyspělým zemím. Sdružení předpokládá, že na konci roku budou mít domácnosti úvěry v celkové výši 400 miliard korun.

Hypotéky zaznamenaly ve třetím čtvrtletí meziroční nárůst o 67 miliard korun na 252 miliardy korun, což znamená navýšení o 35,8 procenta. Ungerman považuje půjčky na bydlení za rizikovější vzhledem k dlouhé době splatnosti. "Méně rizikovějšími jsou úvěry spotřebitelské a jejich vývoj je stabilnější," uvedl.

Proti vkladům rostou v letošním roce úvěry obyvatelstva šestkrát rychleji; vklady se podle údajů sdružení zvyšují ročně průměrně o čtyři procenta. V příštích dvou letech se však podle Ungermana dá očekávat zlom tohoto trendu.

SOLUS je zájmovým sdružením právnických osob. Jeho název vznikl složením počátečních písmen původního názvu Sdružení na ochranu leasingu a úvěrů spotřebitelům. Akciová Společnost pro informační databáze se zaměřuje na zpracovávání dat, jejich bezpečnost a na manažerské vedení projektů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK