Antimonopolní úřad dostal na rok 2006 téměř o 22 milionů Kč více

12.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 12. prosince (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dostal na rok 2006 na provozní účely 95,5 milionu korun. Je to téměř o 22 milionů více než letos, i když limit 123 zaměstnanců zůstal beze změny. Posílený rozpočet využije ÚOHS mimo jiné k úhradám externích posudků, které chce využívat daleko častěji než dosud. Další část tvoří vyšší výdaje na cestovné, školení nebo nájemné. Řekl to ředitel tiskového odboru antimonopolního úřadu Kristián Chalupa.

K rozpočtové částce získá úřad více než 38,7 milionu korun na výstavbu nového sídla. Podle Chalupy již v posledních dvou letech dal státní rozpočet na tyto účely celkem 140 milionů korun a schválený strop činí 226 milionů korun. Koncem letošního září zrušil ÚOHS tendr na projektovou dokumentaci své plánované nové budovy, protože dostal příslib ministerstva obrany k převodu budovy bývalé vojenské správy na brněnské třídě kpt. Jaroše 7.

ÚOHS by se měl do nového sídla přestěhovat do konce příštího roku. Již v minulosti neprošlo například budoucí umístění nového úřadu do budovy na Šilingrově náměstí, známé jako Městský dvůr. Loni v září neuspěla ani nabídka Moravské galerie, která chtěla poskytnout nepotřebnou budovu a pozemek v Orlí ulici.

V sobotu uplynulo 100 dní, kdy má ÚOHS v čele nového předsedu Martina Pecinu, který na tomto postu vystřídal Josefa Bednáře. Z ankety mezi politickými a ekonomickými osobnostmi vyplynulo, že nyní je na jeho hodnocení je sice ještě příliš brzy, ale dotázaní vesměs ocenili aktivní a dostatečně razantní přístup. Premiér Jiří Paroubek prohlásil, že šéf ÚOHS si zachovává nadhled a má cit pro udržení nezávislé pozice úřadu.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban souhlasí s tím, že úřad přestal být tajuplnou anonymní institucí a začal komunikovat. "Nově zavedený princip, který nestaví práci jen na sankcích, ale především na osvětě, bude bezpochyby úspěšným modelem," zdůraznil ministr. Snahu o včasná rozhodnutí a umělé neprodlužování kauz pochválil i prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. Za klíčovou změnu označil vyšší otevřenost ÚOHS rovněž prezident České asociace pro soutěžní právo Radek Pokorný.

Antimonopolní úřad má obecně úspěch při soudním přezkumu jeho rozhodnutí. Chalupa uvedl, že v oblasti hospodářské soutěže dali soudci zapravdu ÚOHS v 81 procentech z celkových 32 rozhodnutých žalob. Pouze šestkrát byla žaloba důvodná, ale většinu bude ještě rozhodovat soud vyšší instance. Údaje se týkají let 1999 až 2005. V oblasti veřejných zakázek loni rozhodl Krajský soud v Brně ve 12 případech, devět ve prospěch ÚOHS. Proti zbylým rozsudkům již úřad podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK