Americké akcie dopoledne zpevňovaly, vzpruhou jsou fúze

12.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 12. prosince (ČTK) - Ceny amerických akcií se dopoledne zvyšovaly a trh těžil především ze spekulací o chystané fúzi v energetickém odvětví. Na trhu se šíří spekulace, že ropná společnost ConocoPhillips se chystá za 30 miliard dolarů převzít producenta zemního plynu Burlington Resources.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií nacházel blízko 10.785 bodů a proti předchozímu závěru byl vyšší o 0,1 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 0,3 procenta a pohyboval se kolem 2263 bodů. Index S&P 500 vykazoval růst přes 0,1 procenta na 1261 bodů.

Vzpruhou pro trh byla rovněž zpráva, že společnost Paramount Pictures převezme za 1,6 miliardy dolarů firmu DreamWorks SKG. Paramount patří do skupiny Viacom, která oznámila, že odkoupí své vlastní akcie zhruba za tři miliardy dolarů. Podnik se chce ještě do konce roku rozdělit na dvě samostatné firmy.

Růst akcií byl nejvýraznější na začátku obchodování, později se snížil. V úterý se totiž bude konat schůzka měnového výboru americké centrální banky, od které se očekává další zvýšení sazeb. Trh ale bude zajímat převážně doprovodné sdělení, které by mělo naznačit, zda se zvyšování sazeb chýlí ke konci.

Analytici předpovídají, že centrální banka zvýší základní úrok o 25 základních bodů na 4,25 procenta. Počítají se zvýšením i na konci ledna, další vývoj je ale nejistý. Pokud by obchodníci dospěli k názoru, že úroky se dál zvyšovat nebudou, ceny akcií by podle analytiků zamířit prudce vzhůru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK