HN: ČSSD odmítá vyšší náhrady klientům zkrachovalých bank

13.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. prosince (ČTK) - Vedení ČSSD nesouhlasí s vyšším odškodněním pro klienty tří zkrachovalých bank a řady kampeliček. Proti je i premiér Jiří Paroubek. "S novelou zákona nesouhlasím," vzkázal v pondělí přes mluvčí Lucii Orgoníkovou. Uvedly to Hospodářské noviny.

Sněmovní rozpočtový výbor v září sněmovně doporučil, aby schválila novelu, která má odstranit nerovnosti při odškodňování klientů zkrachovalých bank. Zákazníci zkrachovalé Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň dostali totiž méně než klienti ostatních padlých bank.

ČSSD hodlá pokračovat ve zdržovací taktice. Před třemi týdny začalo druhé čtení novely a to se nedaří dokončit. "Nejde o vládní prioritu, novela počká," říká ministr financí Bohuslav Sobotka.

Řada poslanců, včetně členů ČSSD, si ale myslí opak. "Premiér se s námi o náhradách nebavil, a tak si nemyslím, že by novela už byla odepsaná. Může se týkat těch, kdo o peníze přišli v Union Bance a v záložnách," říká poslanec ČSSD Miloslav Vlček. Kampeličky sám navrhl do novely doplnit.

Novela počítá s tím, že by 200 tisíc klientů mělo dostat v plné výši náhrady vkladů až do částky čtyř milionů korun. Podle údajů Fondu pojištění vkladů by po vyloučení firem, které vykoupily pohledávky poškozených, náhrady přišly na 3,7 miliardy korun. Rozšíření novely o kampeličky by znamenalo dalších 700 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK