Aktuálně.cz: Členy Pozemkového fondu zřejmě nečekají tresty

13.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. prosince (ČTK) - Členové pozemkového fondu, kteří přihráli spekulantům miliardové pozemky, už mají prakticky jistotu - postih je nečeká. Jako klíčové se ukázalo stanovisko ministerstva zemědělství, podpořené právní analýzou, podle něhož prezidium pozemkového fondu v čele s exministrem Petrem Zgarbou bylo "oprávněno přijmout takzvaný zvláštní režim". Napsal to server Aktuálně.cz.

"Znamená to tedy, že přijetí zvláštního režimu bylo v souladu s právem. Lidi z vedení fondu za to nelze postihnout," uvedl kriminalista z plzeňské expozitury protikorupční služby, který má případ na starosti.

Zvláštní režim platil v létě necelý měsíc, během kterého skončily lukrativní pozemky určené na odškodnění restituentů v rukou spekulantů.

Potíže tak čekají zatím jediného úředníka, bývalého člena výkonného výboru Romana Skopala. Pozemkový fond na něj podal trestní oznámení a i kriminalisté si myslí, že porušil zákon.

Skopal vedl na pozemkovém fondu odbor restitucí a měl na starost uzavírání smluv na pražské pozemky. Mimo jiné i v Uhříněvsi, kde si spekulanti v čele se Zgarbovým známým Gabrielem Večeřou přijdou na více než 1,5 miliardy korun. Skopal jakékoli pochybení odmítá, policie má o jeho obvinění rozhodnout v nejbližších týdnech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK