ConocoPhillips koupí Burlington za 35,6 miliardy dolarů

13.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 13. prosince (ČTK) - Americký ropný koncern ConocoPhillips koupí společnost Burlington Resources Inc., která je nezávislým producentem zemního plynu. ConocoPhillips v noci oznámil, že koupí Burlington za 35,6 miliardy dolarů v hotovosti a akciích. Koncern tak potvrdil předchozí zprávy od informovaných zdrojů.

ConocoPhillips sází na to, že bude zemní plyn lukrativní v dlouhodobém výhledu. Za Burlington zaplatí 92 dolarů za každou akcii Burlingtonu, z toho 46,50 dolaru v hotovosti a 0,7214 vlastní akcie.

Tržby Conoka, třetí největší ropné firmy v USA, se tak přiblíží americké dvojce Chevron Corp. Dohromady budou mít ConocoPhillips a Burlington Resources rezervy 10,5 miliardy barelů ropného ekvivalentu. ConocoPhillips předpokládá, že mu spojení přinese roční úsporu kolem 375 milionů dolarů před zdaněním.

"Je to obrovská sázka na zemní plyn. Ten je v současné době nejlukrativnější částí energetického řetězce," řekl analytik společnosti Oppenheimer & Co. "Je to strategické rozhodnutí. Dívají se na dalších deset až 15 let, ne na dva roky," dodal analytik z firmy Stanford Group.

Conoco bude koupi financovat hotovostí, kterou má k dispozici, a novými bankovními úvěry a dluhopisy. Nynější akcionáři ConocoPhillipsu budou vlastnit zhruba 83 procent nové firmy a akcionáři Burlingtonu zbývajících 17 procent.

Akcie Burlingtonu vyskočily v závěru dne o 8,42 procenta na 82,50 dolaru. ConocoPhillips oslabil o 3,04 procenta na 61,15 dolaru, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK