Akcie na burze mírně oslabily, nejvíce naopak posílil ČEZ a PM

13.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze dopoledne v průměru oslabují, naopak nejvíce si dosud připsaly cenné papíry energetické společnosti ČEZ a tabákový Philip Morris. Hlavní akciový index PX 50 před polednem oslabil proti pondělku o 0,08 procenta na 1431,40 bodu a užší index PX-D o 0,05 procenta na 3597,90 bodu.

Philip Morris, který na úvod týdne ztratil více než jedno procento, dnes částečně korigoval ztrátu a přidal 0,86 procenta na 17.216 korun za akcii. ČEZ naopak navázal na více než jednoprocentní pondělní růst a posílil o zhruba půl procenta na 705,40 koruny na akcii.

Šéf ČEZ Martin Roman dnes v rozhovoru pro agenturu Reuters upřesnil, že firma plánuje vstoupit s akciemi na varšavskou burzu v prvním pololetí příštího roku. Podnik připravuje tzv. duální listing (souběžná kotace), akcie firmy by se měly podle agentury stát největší emisí na varšavské burze. ČEZ má v Polsku zájem o koupi několika elektráren, nechce však být podle Romana vnímán jen jako uchazeč o prodávaná aktiva. Dalším důvodem má být dostatek kapitálu na trhu v souvislosti s polskou penzijní reformou.

Naopak v červených číslech jsou dnes zatím akcie Erste Bank, které dopoledne ztratily 0,85 procenta na 1288 korun za kus. Zhruba půl procenta ubral také Český Telecom, Orco i Zentiva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK