České firmy jsou v platební morálce předposlední v Evropě

13.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. prosince (ČTK) - České podniky patří platební morálkou na předposlední místo ze 17 sledovaných evropských zemí. Horší je jen Portugalsko. Česko má například v porovnání s vyspělými státy trojnásobně vyšší počet případů, kdy se věřitel vůbec nedočká zaplacení. Na dnešní tiskové konferenci to na základě obsáhlého průzkumu řekl generální ředitel společnosti Intrum Justitia Ivo Klimeš.

Za poslední dva roky, co se splácení v Česku sleduje, se sice odstup za nejlepšími mírně snížil, ale na pořadí to žádný vliv nemělo. Index platebního rizika se od posledního sledování zvýšil o stupeň na úroveň, kam již patří i Velká Británie či Německo. "ČR je však na konci žebříčku těchto zemí," upozornil Klimeš.

Vedle zakořeněných nešvarů opožděného splácení a financování se na úkor dodavatelů je důvodem špatné situace i legislativa. V zákonech stále chybí zodpovědnost dlužníka hradit platby a v případě zpoždění platit i sankci, což je v evropských direktivách. "Toto je věc, která výrazně škodí," řekl Klimeš.

Za chybějící peníze na účtech si mohou velmi často i sami věřitelé. Ani ne pětina podniků reaguje podle Klimeše odpovídajícím způsobem na pozdní platby. V západní Evropě se začínají starat o placení okamžitě a prostoje takřka netrpí.

Intrum Justitia Group je vedoucí evropskou společností poskytující služby v oblasti řízení pohledávek. V Česku má asi 40procentní podíl, což je rovněž nejvíce na trhu. Letos očekává tržby nad 130 milionů korun a více než 400.000 obchodních případů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK